logo


Novosti Bezvirusne sertifikovane sadnice jagoda
Bezvirusne sertifikovane sadnice jagoda PDF Štampa El. pošta
U ponudi se nalaze sledeće sorte sertifikovanih bezvirusnih frigo sadnica:

Clery

Kleri (Clery) –  stvorena je u Italiji. Poslednje tri godine postala je apsolutni hit u našoj zemlji zahvaljujući visokoj komercijalnoj vrednosti baziranoj na izuzetnoj kombinaciji ranostasnosti i atraktivnosti ploda. Umerene je rodnosti (oko 600 g/bokoru), međutim usled ranog pristizanju na tržište postiže veoma visoku cenu po kg. Plod je srednje krupan do krupan (oko 16 g), izduženo-konusnog, pravilnog oblika tokom čitave berbe. Pokožica ploda je sjajne svetlocrvene boje, delimično otporna pri berbi i transportu. Visokog je kvaliteta mesa i intenzivne arome. Poseduje sklonost ka dvorodnosti i izraženu adaptivnost na različite sisteme gajenja što pruža mogućnost njenog uspešnog gajenja ne samo u sezonskoj, već i u vansezonskoj proizvodnji.



elsanta

Elsanta (Elsanta) – stvorena je u Holandiji. Ubraja se među vodeće sorte jagode u Zapadnoj Evropi. Ranog je vremena zrenja plodova (dva dana pre sorte Marmolada). Rodnost je visoka, ali sa izraženim variranjima u prinosima (500-1000 g/bokoru) koja  su rezultat dejstva klimatskih uslova i primenjene tehnologije gajenja. Odlikuje se krupnim plodom, zatupasto konusnog oblika, svetlocrvene do narandžaste boje pokožice. Meso ploda je čvrsto, narandžasto-crveno obojeno, sa slabo izraženom unutrašnjom šupljinom, slatko-nakiselog ukusa, sa izraženom aromom. Zahteva optimalne spoljašnje uslove za svoj razvoj, a ne odgovaraju joj loši klimatski uslovi i siromašna zemljišta. U hladnijim lokalitetima pokazuje osetljivost na mrazeve, pa se u takvim uslovima ne preporučuje kao pogodna sorta za gajenje na otvorenom polju.



marmolada

Marmolada (Marmolada) – stvorena je u Italiji. Po vremenu sazrevanja spada u grupu srednje ranih sorti (početak II dekade maja). Visoko je produktivna sorta sa prosečnim prinosima oko 1 kg/bokoru, sklona dvorodnosti. Odlikuje se krupnim plodom, pravilnog konusnog oblika, izraženog vrha, koji često ne sazri u vreme berbe. Pokožica ploda je intenzivno crvene boje, glatka i sjajna. Meso ploda je crveno obojeno, čvrsto, sa malom unutrašnjom šupljinom. Otpornost prema niskim temperaturama omogućuje uspešno gajenje ove sorte i u uslovima kontinentalne klime. Prilagodljiva je različitim tehnologijama gajenja.



Madeleine

Madlen (Madeleine civmad) – stvorena je u Italiji. Srednje rane je epohe zrenja (1-2 dana posle sorte Marmolada). Odlikuje se veoma snažnim bokorom i visokom rodnošću (do 1 kg/bok.) Plod je krupan, pravilnog izduženo-konusnog oblika, tamnocrvene boje. Meso je crveno obojeno, veoma čvrsto (čak i kod potpuno zrelih plodova), sa dobrim kvalitetom za konzum i konstantno visokim sadržajem rastvorljive suve materije. Izuzetnih je organoleptičkih svojstava. Tolerantnost pokazuje na stres. Pogodna je za gajenje u različitim uslovima, posebno na teškim zemljištima.



antea

Antea (Antea) - stvorena je u Italiji. Uspešno se uzgaja u svim regionima, posebno u kontinentalnim uslovima. Odlične rezultate postiže i na manje plodnim zemljištima. Srednje kasnog je vremena zrenja (kraj II dekade maja), što u kombinaciji sa visokim prinosima doprinosi nadmoćnosti ove sorte u poređenju sa mnogim drugim. Plod je krupan, veoma atraktivnog izduženo-konusnog oblika, ujednačen, svetlocrvene boje, visokog kvaliteta. Meso ploda je dobro obojeno i bez izražene unutrašnje šupljine. Veoma je pogodna za transport i manipulaciju.



arosa

Arosa (Arosa) – Jedna od najboljih sorti nove generacije stvorena u Italiji. Plodovi su veoma čvrsti i transportabilni. Dugo zadržavaju svežinu. Odlične rezultate postiže u hladnijim sredinama. Boja ploda je intezivno crvena.


 

 

 

 

 


 

 


 


 

Pokreće Pulsar-1 Creative Web & jCMS.